Проблемите на общините могат да бъдат решени, ако започнат да получават

...
Проблемите на общините могат да бъдат решени, ако започнат да получават
Коментари Харесай

Възможност за приходи или „врата в полето“ - как ще се отразят данъчните промени на общините?

Проблемите на общините могат да бъдат решени, в случай че стартират да получават 20% от доходите на физическите лица . Това разяснява в студиото на Euronews Bulgaria Силвия Георгиева, основен изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България, по повод предложението  размерът на налог здания да може да се диференцира от общините по обитаеми места. А предлагането те да могат да променят данъчните оценки на жилищата може да е нож с две остриета , предвижда икономическият анализатор Кузман Илиев. 

 

Кузман Илиев:

Има закъснение на приходите от Данък добавена стойност. Общините нямат задоволително запас и посланието е общините да си го съберат. Това, което се предлага, носи стопански опасности.

Инфлацията при активите, парцелите, акциите постоянно е доста висока и отдавна. Може да се окаже тъй че данъчните оценките, налозите, цената на покупко-продажбите ще се усили. Така се отваря една врата в полето, тъй като има виновни локални парламенти, само че има и такива, които ще създадат спекулация или корупционна договорка.

За мен това, което се създава в общините, би трябвало да остава там.

 

Силвия Георгиева:

Общините от години упорстват данъчните оценки да следват пазарната логичност. До 2008 година съществуваше наредба с такава уговорка, която разрешава актуализации и желаеме тя в този момент още веднъж да се върне. От години се опитваме да получим част от директните налози.

Общинските препоръки няма по какъв начин да злоупотребят с провеждането на данъчната политика, тъй като в закона има избрани граници.

Ние сигнализираме, че 1 кв.м. базисна стойност не е променян от години.

Това, което ще реши проблемите на общините, е в случай че стартираме да получаваме 20% от прихода на физическите лица.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР